Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gör bilförarna med mobilen i bilen – se mer i klippet. Foto: SVT

Bilförare i Dalarna: ”Det händer att jag tar upp mobilen”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt fem år sen infördes lagen om att förare inte får använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning om den hålls i handen under körning.

– Jag hoppas att lagen har lett till att det blivit säkrare i trafiken, men man ser ju fortfarande några som sitter med mobiltelefonen, säger bilisten Sebastian Lindqvist.

Syftet med förbudet mot att prata i telefon medan man kör är att öka säkerheten i trafiken. Straffet för den som bryter mot lagen är böter. Under 2022 utfärdade polisen i Dalarna 96 böter till personer som brutit mot förbudet. Men enligt trafikpolisen i Dalarna är antalet som bryter mot förbudet mycket större än antalet böter som har utfärdats.

– Den kanske inte har ökat säkerheten men om inte annat tycker jag att den har ett starkt signalvärde, säger bilisten Samuel Viik.

”Man kastar gärna ett snabbt öga” – så tänker bilförarna med mobilen i bilen – se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.