Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frida Johansson, Maria Cronholm och Alice Evensen Landström spelar Pellikvalsen. Foto: Helena Wrete, SVT

Bingsjöstämman fyller femtio – Alice, 22: ”Det känns lite högtidligt”

Uppdaterad
Publicerad
Bingsjöstämman fyller 50 år och det firas på sedvanligt sätt med musik i massor och dans. Polskor, polkor, hambor och valser ljuder från campingen redan innan lunchtid på tisdagen – och då har den riktiga stämman inte ens dragit igång.

I ett fyrmannatält på en hög kulle i Bingsjö sitter tre tjejer och spelar Pellikvalsen. Frida Johansson, 22, Maria Cronholm, 22 och Alice Evensen Landström, 21, sänker, med sin närvaro, den något högre medelåldern på stämman. Framåt kvällstid, och på onsdagen, kommer det däremot fler yngre. Några sover fortfarande.

Tills dess håller tjejerna låda på kullen med samspelta fioler och cello.

– Det är väldigt kul att vara här, det är kul att jamma, dansa, kolla på konserter och sådant, säger Maria Cronholm, som kommer från norra Bohuslän.

”Lär sig av nya människor man spelar med – och dansar med”

Frida Johansson, som är från Linköping, uppskattar att träffas på det här viset, en gång om året. Det är ett paradis för folkmusikintresserade.

– Jag tycker man lär sig väldigt mycket av att träffa nya människor som man spelar med – och också dansar med, säger hon och ler.

Just mötet mellan människor är lite av Bingsjöstämmans specialitet, menar Per Gudmundson, verksamhetschef för Folkmusikens hus i Rättvik och också Bingsjöstämman.

Unik plats för möten

– Som mötesplats är spelmansstämman ganska unik; stämman förenar unga och gamla, proffs och amatörer på ett sätt som många andra kulturformer och musikformer kanske inte gör. Det här är en plats för möten där man skapar sin musik och glädje tillsammans, säger Per Gudmundsson.

Alice Evensen Landström, som kommit hit från Stockholm med fiol, tält och gott humör håller med.

– Den känns lite högtidligt faktiskt, stämman är stor och speciell för det finns lite av allt och det är mycket folk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer