”Biomomsen dödar landsorten och gynnar storstäderna”

Uppdaterad
Publicerad
Den hårt kritiserade biomomsen har skördat sitt första offer i Dalarna. Den 18 mars stänger biografen i Gagnef.

Den nya momsen för biografer har kritiserats hårt. Den nya reglerna, som infördes 1 januari 2017 innebar att momsen höjdes från 6 till 25 procent.

För Björns biografer som bland annat äger biografen i Gagnef innebar detta att man 2016 betalade 900.000 kronor i moms för att 2017 betala 2,2 miljoner kronor. Ett hårt slag för en biograf som redan gick med nollresultat.

– Det är ju skatt på vårt resultat så vi måste ju verkligen se över vår verksamhet, säger Björn Wallgren, vd för Björns Biografer.

Biografer i flera län

Björn Wallgren är biografägare i tredje generationen, hans företag äger flera mindre biografer i bland annat Gagnef, Rättvik, Sandviken, Tierp och Vansbro. Och det kan bli så att fler tvingas lägga ner.

– Ja det här är ju något vi måste gå igenom noga. Det här dök ju upp nu är vi gjorde bokslut, säger han.

Kulturministern Kuhnke

Kultur- och demokratiministern, Alice Bah Kuhnke sa i en intervju i kulturnyheterna i december att man skulle skjuta till 25 miljoner kronor för att små biografer inte skulle drabbas av de nya momsreglerna. Men de pengarna kommer inte hjälpa enligt Björn Wallgren.

– Nej de pengarna får endast använda till att göra renoveringar och det kommer ju inte hjälpa oss, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer