Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en av de drabbade berätta om hundattacken och konflikterna som uppstått i grannskapet i klippet.

Hundar satte skräck i villaområde i Borlänge – han blev biten: ”Det var otäckt”

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem personer uppger att de blivit bitna av två lösspringande hundar i ett villaområde i Borlänge. Ändå dröjde det ett halvår innan Länsstyrelsen Dalarna fattade beslut om att en av de två hundarna skulle omhändertas.

Ett vittne berättar att han blev biten och gjorde anmälan – utan att det fick någon omedelbar effekt.

Redan i våras gjordes anmälningar mot hundägaren i grannskapet, berättar en drabbad person för SVT Dalarna.

Inte förrän i mitten av oktober meddelade länsstyrelsen att den ena av de två hundarna skulle omhändertas och det först efter att problemen uppmärksammats i Borlänge tidning. I det annars så lugna villaområdet i Borlänge har den här frågan nu hunnit bli så infekterad att vårt vittne inte vill synas på bild.

– Jag hoppas att det ska kunna bli som vanligt här snart igen, för det är många som är här och rastar sina hundar och man måste kunna känna en trygghet när man rör sig här, säger vårt vittne som själv blev biten av en lösspringande hund.

Fler blev bitna

Han gjorde då anmälan till polisen som skickade den vidare till länsstyrelsen, som är den myndighet som har tillsynsansvaret. Men därefter skedde inget ingripande.

Istället blev fler personer bitna och de gjorde också anmälan. Först efter nästan ett halvår med ungefär en anmälan i månaden beslutade länsstyrelsen att den ena av de två hundarna hos den anmälda djurägaren skulle omhändertas.

Den hund som bet vårt vittne finns dock fortfarande kvar – men måste enligt länsstyrelsens föreläggande hållas kopplad och ha munkorg utomhus. Om det inte följs riskerar ägaren ett vite.

Länsstyrelsen: ”Jobbar så snabbt vi kan”

– Vi jobbar så snabbt vi kan med de här ärendena, men måste också se till att de blir rättssäkra och att inget ingripande görs på för lösa grunder, säger Maria Krantz som är chef på den avdelning hos Länsstyrelsen Dalarna som har hand om tillsynen av hund- och kattfrågor.

Starta videon för att höra vittnet berätta om hur han blev biten och om situationen i villaområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.