Rättegången inleds måndag 21 november och kommer att pågå fram till jul. Den beräknas ta runt 20 dagar. Foto: Bengterik Busk/SVT

Nu börjar rättegången – beräknas ta 20 dagar

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången i Falu tingsrätt mot de elva personer som på olika sätt misstänks ha varit inblandade i mordet på en kvinna i 60-årsåldern i Långshyttan i södra Dalarna.

Läs mer: Alla artiklar i ämnet

Sex av de elva inblandade personerna är åtalade för mord. Enligt åtalet ska de tillsammans, på väg mot och vid Rällingsberg vid Långshyttan, ha dödat kvinnan.

Kvinna mördad i Långshyttan

Fyra av de mordåtalade ska ha kommit överens om att döda kvinnan. Samma personer ska också ha stått för planeringen av mordet.

Bjöds in till grillfest

Enligt åtalet har de inblandade bjudit med kvinnan på en grillfest. I bilen mot den påhittade festen attackerade de sedan kvinnan. Fyra av de inblandade ska ha hjälpts åt att strypa kvinnan till medvetslöshet i bilen.

När offret förs till mordplatsen skickas ett uppmuntrande sms från en av gärningsmännen till en av de andra anhållna: ”Nu har vi henne i bilen jipiiii blod kram”. 

När de senare kommit fram till Rällingsberg har en av de åtalade gett den då medvetslösa kvinnan flera knivhugg. Kvinnan avlider av skadorna från knivhuggen.

Totalt elva personer misstänks ha varit inblandade i mordet. Sex av personerna åtalas som gärningsmän i mordet, två för medhjälp och tre för underlåtenhet att avslöja mordet.

Upptäcktes flera veckor senare

Kvinnan ska ha mördats natten mot 18 juni. Först flera veckor senare upptäckts hennes kropp i ett vattenfyllt gruvhål i Rällingsberg.

Samma natt som kvinnan mördades ska två av de misstänkta ha tagit ut 8.000 kronor från offrets bankkonto i en bankomat. De ska också ha handlat mat för 486 kronor i Borlänge, natten då mordet ska ha begåtts.

Enligt åklagaren finns ett telefonsamtal inspelat där en av personerna berättar om kontantuttaget och matinköpet. Dagen efter mordet ska de även ha använt offrets kontokort till att handla kläder för drygt 6.000 kronor på köpcentret Kupolen i Borlänge.

Stal dammsugare

Fyra av de inblandade misstänks också för grov stöld. Någon gång efter mordet ska de ha tagit sig in i offrets bostad och bland annat stulit en dator, dammsugare och locktång.

Försvarssidan förväntas uttala sig senare i veckan om hur de åtalade ställer sig till anklagelserna. Rättegången inleds måndag 21 november och kommer att pågå fram till jul. Den beräknas ta runt 20 dagar.

Här är de elva misstänkta

Totalt sex personer misstänks för mordet på kvinnan i Långshyttan:

– En man i 25-årsåldern från Örebro län.

– Två män i 45-årsåldern från Dalarna.

– En kvinna i 20-årsåldern från Dalarna.

– En man i 20-årsåldern från Dalarna.

– En man i 25-årsåldern från Dalarna.

Dessutom åtalas ytterligare fem personer för inblandning:

– En kvinna i 20-årsåldern från Gävleborg misstänks för medhjälp till mord. Åklagaren hävdar att hon deltagit i planeringen av mordet och kommit med förslag på var brottet skulle ske. Dessutom menar åklagaren att hon har försvårat för kvinnan att fly från bilen.

– En kvinna i 30-årsåldern från Dalarna misstänks också för medhjälp till mord. Bland åklagarens bevisning finns ett sms som skickats från hennes telefon till en av de mordmisstänkta med texten: ”Nu har vi henne i bilen jippiiii blod kram”.

– En man i 35-årsåldern och två kvinnor i 30-årsåldern från Dalarna misstänks för underlåtenhet att avslöja mord genom att ha känt till att planerna utan att berätta om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet