Björnattacken skedde strax norr om Venjan i Mora kommun. Foto: SVT.

Björnattack i Venjan – skadade mannen får lämna sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsförmiddagen attackerades en man av en björn strax norr om Venjan i Mora kommun. Mannen vårdades till en början på intensiven men kommer snart att kunna lämna sjukhuset.

Mannen ska ha jagat tillsammans med anhöriga när björnen gick till attack.

– Det har varit någon typ av jakt och en ung, vuxen man som blir attackerad. Han förs till sjukhus med ambulans och vi är på plats och utreder omständigheterna runt jakten, säger Mats Öhman, presstalesperson vid Polisregion Bergslagen.

Mannens anhöriga ska ha påbörjat vård av mannen på plats och larmat SOS Alarm vid 8.30-tiden. Räddningstjänst och polis kallades också till platsen.

Stabilt läge

Den 11 september meddelade Region Dalarna att mannens läge är stabilt. han beskrivs vara på bättringsvägen och väntar på att bli överflyttad från IVA till vårdavdelning.

Två dagar senare meddelar regionen att mannen kommer att skrivas ut onsdag eller torsdag.

Björnen hittad död

Vid 13-tiden på fredagen hittades björnen av eftersöksjägare ett flertal hundra meter från platsen. Då var den död.

– Om ett eller flera skott avlossats vet jag inte. Det hålls förhör för att utreda vad som har hänt och björnen kommer att obduceras, säger Mats Öhman.

Förundersökning om grovt jaktbrott

Polisen har inlett en förundersökning angående grovt jaktbrott, vilket Mats Öhman understryker sker helt förutsättningslöst.

– Det är för att vi ska utreda vad som har hänt, allt ska dokumenteras noggrant.

Kammaråklagare Gunnar Jonasson har på onsdagen inga kommentarer att lämna i ärendet och hänvisar till förundersökningssekretess.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björnexperten Benny Gäfvert ger tre exempel på när björnar kan gå till attack. Foto: Arkivbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.