Björnbajs i frysboxen

Publicerad

Nu ÖKAR tempot i björn-inventeringen i Dalarna och Gävleborg.

Efter att septemberjakten på älg har kommit igång har också proverna med björnspillning börjat strömma in till länsstyrelsen.

Tanken är att man ska få reda på hur många björnar som det finns i Dalarna, Gävleborg och Värmland och hur många som ska få skjutas i kommande björnjakter.

-Det går bra. Det samlas björnspillning för fullt, framför allt i norra Dalarna, säger Henrik Thurfjell på Länsstyrelsen Dalarna.

Jägare och andra frivilliga skickar in spillningen till länsstyrelsen och där blir den infryst i väntan på dna-analys. Några hundra brev med björnspillning har hittills kommit in i Dalarna och något fler har skickats in i Gävleborg. Men det krävs 3000 prover för att få ett tillförlitligt resultat.

-Vi fortsätter att samla in under oktober och den största mängden spillning kommer nog att samlas in när den stora älgjakten inleds för då är det mycket folk i skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer