Foto: SV T/Daniel Gazett

Bjursås lockar spelutvecklare från hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Bjursås i Dalarna är just nu ett centrum för talanger från hela världen som utvecklar nya dataspel. I en stuga på skidanläggningen jobbas det stenhårt för att skapa nästa spelsuccé.

På en camping, mitt bland sommarstängda skidbackar, röda stugor och sjöar pågår just nu något som kanske inte främst förknippas med sådan miljö. Till Bjursås, en by strax utanför Falun, har 25 dataspelsutvecklare från 16 länder kommit för att slipa på det de hoppas ska bli nästa succé i spelvärlden.

Bakom satsningen står internationellt etablerade spelutvecklare som vill ge något tillbaka till de ungdomar som spelat deras spel. Nu när projektet Stugan avslutas för i år kommer man att visa upp resultaten för flera investerare i Stockholm.

– När jag har de här på mig så ser jag världen från insidan och i det här fallet insidan av en dockteater, säger Marcus Kellner om sina VR-glasögon.

Han håller på att utveckla ett virtual reality-spel och hoppas på lansering under nästa år.

Delar arbete och fritid

Det är tredje gången Stugan-projektet anordnas i Dalarna, och det är en exklusiv skara som fått möjligheten att spendera sju veckor i Bjursås. Intresset har ökat för varje år, och till årets projekt hade ungdomar från över 50 länder ansökt om att få delta.

Marta Sanchez från Spanien uppskattar särskilt mötet med likasinnade.

– Det var jättespännande att lära känna varandra, att få arbeta ihop och ha tid att gå i skogen och ner till sjön. Man delar både arbetstid och fritid, häftigt! säger hon.

TV: Se mer om projektet och spelet som bygger på virtuell verklighet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.