Bjursås Ski Center kan klara sig undan en konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Idag beviljades den problemtyngda skidanläggningen Bjursås Ski Center utanför Falun rekonstruktion.

Målet är nu att fordringsägarna ska kunna få en ackordsuppgörelse till sommaren.

Än så länge är det full aktivitet i Bjursås-backen och mycket pekar nu på att Bjursås Ski Center kan klara sig undan en konkurs trots 13 miljoner i skulder till en lång rad företag. Och det som verkligen ställde till det med ekonomin var inköpet av den här begagnade 4-stolsliften från alperna. Den skulle enligt kalkylen ha kostat 18,5 miljon kronor istället gick på 29 miljoner. Det gjorde att styrelseordföranden begärde rekonstruktion av bolaget och den har idag beviljats av domstolen. Det var en lättad ordförande som kom ut ur rättssalen.

-Det känns väldigt bra eftersom det var jag som styrelseordförande och styrelsen som trodde på att rekonstruktion var ett bra sätt att föra företaget vidare, och jag är glad att rekonstruktören har gjort ett bra jobb och att fordringsägarna tycker att det här är en bra väg att gå, säger Christer Navjord styrelseordförande för Bjursås Ski Center. Sen kan man ju naturligtvis säga att alternativet konkurs är ännu sämre, men jag är glad i dag att vi kommer vidare.

Men dagens beslut innebär att fordringsägarna riskerar att gå miste om större delen av sina pengar. Den advokat som håller i rekonstruktionen har som mål att det ska kunna bli en ackordsupggörelse framåt sommaren. Vid en sån får fordringsägarna ofta bara 25 procent av sina fordringar, men det är trots allt bättre än inget som oftast blir resultatet av en konkurs. Jan-Olov Bergkvist är en av det dryga 50-talet fordringsägare och han är kritiskt till hur Bjursås Ski Center skötts.

– Vi har gjort stora garaget och det är ett jobb på en miljon kronor, säger Bergkvist. Sen kan man ju ifrågasätta kompetensen som har varit i det här, jag tycker att man borde rensa betydligt i den här styrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.