Blandade reaktioner efter VM

Publicerad

VM i Falun har väckt blandade åsikter ända sen det blev klart att kommunen skulle arrangera mästerskapet. Nu när det är slut fortsätter åsikterna att gå isär.

Skid-VM i Falun har väckt blandade reaktioner ända sen det blev klart att kommunen skulle arrangera mästerskapet. Åsikterna har bland annat handlat om att kommunen lagt cirka 300 miljoner kronor på att rusta Lugnet och att handeln och marknadsknallarna haft en betydligt mindre omsättning än väntat.

– Det är kul att en så här liten stad får så många besökare. Men det verkar ju inte ha gått så bra som förväntningarna var från första början, säger Natalie Hammarsten.

Inger Bergström är orolig för de kostnader som VM kan ha inneburit för kommunen.

– Om man har fått ihop pengar och fått alla utgifter att gå ihop så att det inte blir konsekvenser på typ skola och sådant senare.

Men Tommy Sundberg ställer sig enbart positiv till hela VM.

– Det är ett kanonvarumärke för Falun. VM har vi haft rätt många gånger förut och VM kommer vi få igen.

Dagen efter att VM avslutats finns det få spår av mästerskapet i Falu centrum. På torget där medaljceremonierna hållits plockas scenen ihop. Alla matstånd och marknadsknallar är borta och kvar finns bara några enstaka avspärrnignsstaket. Några av de falubor vi möter säger att de åkte utomlands och flydde från staden under VM, medan andra har njutit av mästerskapet.

– Det är ju folkfesten, ett bra arrangemang och imponerade organisation, säger Per Hamne.

Norskorna Ida Bakken och Tone Jamtveit har båda haft det väldigt bra i Falun under VM men de tror inte att de kommer komma tillbaka till staden.

– Det är egentligen inget som talar emot det men det är inte den första platsen jag tänker att jag ska tillbaka till, säger Ida Bakken.

– Men blir det VM igen kommer vi båda veckorna, avslutar Tone Jamtveit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.