Nu hoppas Gert att någon annan ska köpa och få glädje av hans tomt. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

”Blev en spark i baken” – Gert bestämde sig för att sälja när Falu kommun gjorde fastighetsinventering

Uppdaterad
Publicerad

4000 fastighetsägare som har en fastighet där ingen är folkbokförd fick ett vykort från Falu kommun. Frågan var om de kunde tänka sig att sälja eller hyra ut – allt för att få loss fler bostäder och mark på landsbygden. Och utskicket gav resultat. Ungefär 80 personer svarade att de kunde tänka sig att sälja eller hyra ut.

En av de som då kom in på säljtankar är Gert Arvidsson, som har en tomt i Kniva utanför Falun.

– Jag har funderat till och från på att sälja men det har inte blivit av. Men nu när jag fick det här vykortet från kommunen så bestämde jag mig för att sälja, säger han.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Inget krav på beboeligt

I Faluns bostadsinventering hade kommunen inga krav på att fastigheten skulle vara beboelig.

– Jag tror att det är jättebra att bli påmind om att man har något värdefullt som någon annan kan vara intresserad av, säger Martina Nilsson, landsbygdsutvecklare i Falu kommun.

”Fick en jättestor spridning”

Ungefär 500 personer svarade på enkäten varav ungefär 80 personer kunde tänka sig att sälja eller hyra ut sin fastighet.

– Det är svårt att mäta effekten av det här men det fick en jättestor spridning, bland annat ringde en man från Malmö som ville flytta hit när han sett detta, säger Martina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet