Foto: TT Nyhetsbyrå

Tungmetaller i billiga smycken?

Uppdaterad
Publicerad

Allt är inte guld som glimmar – billiga smycken kan innehålla farliga tungmetaller. Nu testar Kemikalieinspektionen smycken från sju olika butiker i Falun.

Glittriga, blanka och guldfärgade smycken kan köpas för en spottstyver. Men de billiga accessoarerna kan innehålla farliga tungmetaller som bly och kadmium, och dessutom avge nickel.

– Bly gör att smyckena blir tyngre och kadmium att de blir blanka. Det kanske gör att de blir lite mer säljande och det är ett billigt sätt att producera smycken som ändå ser dyrare ut, säger Kristin Andersson, miljöinspektör vid Falu kommun.

Under måndagen gästar Kemikalieinspektionen Lugnetgymnasiet i Falun och informerar elever om tungmetaller och vad de får för effekter på miljö och människor.

– Nickel kan ge kontaktallergi, medan bly och kadmium har mer långtidseffekter. Det kan bland annat leda till cancer och orsaka njurskador och benskörhet, säger Kristin Andersson.

Smycken från sju olika butiker i Falun har inhandlats och ska testas under måndagen. Samtidigt får elever på gymnasiet också chansen att testa sina egna smycken.

Kemikalieinspektionens test ska ge en första analys. Om det testet visar på överskridna halter skickas smyckena vidare för ytterligare kontroll externt.

– Det finns ju också en miljöaspekt i det här. Vi vill inte att de här ämnena ska komma ut i miljön när smyckena blir avfall sen, säger Kristin Andersson.

Det är inte bara i Falun smycken testas, många kommuner i Sverige deltar och i höst kommer resultatet från undersökningarna.

– Finns det bly och kadmium i smycken är det ganska stor risk att gränsen har överskridits eftersom de tillåtna halterna är väldigt låga, säger Kristin Andersson.

Så ser reglerna kring tungmetaller ut

Kadmium får inte längre finnas i smycken, plast och svetstråd i halter över 0,01 viktprocent. Det har EU beslutat. Förbudet trädde i kraft den 10 december 2011.

Bly i smycken har förbjudits inom EU för halter på 0,05 viktprocent eller mer.

Förbudet gäller smycken som släpps ut på marknaden för första gången den 9 oktober 2013 eller senare. Förbudet gäller inte smycken som tillverkats före den 10 december 1961.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.