Boende evakuerade vid brand i lägenhetshus i Krylbo – polisen utreder grov mordbrand

Publicerad

Det kom in larm om en brand med öppna lågor i ett lägenhetshus i Krylbo klockan 00.30 natten till onsdagen. Branden ska ha startat i ett källarförråd och flera boende har fått evakueras från sina hem. Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Källaren ska ha varit helt rökfylld och röken hade spridit sig till  tre trapphus upp när räddningstjänsten kom till platsen vid 00.40. Det brann med öppna lågor. Enligt polisen så var det flera som hostandes ringt in och larmat om branden.

– Sedan var det en rökdykarinsats, vi gick in källaren och lokaliserade och släckte, det gick ganska fort. När vi konstaterat att det inte var fler brandhärdar så börja vi vädra, säger Peter Bylin, styrkeledare på Södra Dalarnas räddningstjänst i Avesta.

Flera av de boende har fått evakueras.

– Det stod lite folk i fönstren när vi kom och vi fick plocka ner dem med hävarm, så att de inte behövde komma ut i det rökiga trapphuset. När vi vädrat så kunde de sista gå ut genom den vanliga utagången.

Styrkeledare Peter Bylin berättar att de evakuerade tio personer från det första trapphuset.

– De andra trapphusen skötte polisen, de evakuerades också. Så kom det en saneringsfirma ganska snabbt och satte in åtgärder och samlade de boende.

Oklar brandorsak

Under morgonen vet inte polisen eller räddningstjänsten om de evakuerade fått komma tillbaka hem under natten. Vad som orsakat branden är också oklart. Men polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand och platsen har spärrats av. Ingen person ska ha skadats, enligt polisen.

Inte första gången

Så sent som i månadsskiftet juli/augusti brann det i källaren i ett annat lägenhetshus i Krylbo. Och enligt Stefan Dangardt, presstalesperson på polisen i Region Bergslagen så är det här illavarslande.

– Vi har ju noterat det här och sektionen för grova brott kollar på det. Det går inte att utesluta att det handlar om samma gärningsman, det är illavarslande.

Behöver man vara orolig om man bor i det här området?

– Alltså jag själv hade ju inte känt mig jättetrygg. Samtidigt har de senaste bränderna startat i källare, så man har hunnit upptäcka dem innan någon skadats. Men det är nog dags att titta lite närmare på det här, säger han och fortsätter:

– Vi jobbar ju också redan på det, men om det är en pyroman det handlar om så är sådana inte alltid så lätta att identifiera.

Kommunpolisen Thomas Nordström berättar att man har en plan för att minska brottsligheten.

– Vi har gjort en del insatser och vi kommer att fortsätta i ett projekt som vi startar nu i september som kommer att innebära att vi jobbar för en ökad trygghet. Vi kommer även att inleda ett samarbete med fokus på bränderna tillsammans med fastigheterna och räddningstjänsten, säger han.

Fullständigt oacceptabelt

Krylbo Bostäders VD, Anders Fredriksson, är uppgiven över situationen.

– Det är fullständigt oacceptabelt, det får inte hända.

Han hoppas att övervakningen av bostäderna ska öka.

– Vi har vår entreprenör, som jag hoppas kan ställa upp redan ikväll.

Vilken typ av bevakning blir det då?

– Slumpmässiga ronderingar. Dygnet runt.

Se när räddningspersonal arbetar med branden i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Oroligheterna i Krylbo

Mer i ämnet