Eva-Carin Hedberg har delad vårdnad av sin 7-årige son. Hon har umgängesrätt fem dagar på en 14-dagarsperiod. Eftersom sonen är hos henne varannat skollov och fem veckor på sommaren, så är han hos henne i snitt två veckor varje månad.
Eva-Carin vill att det ska räknas som växelvist boende. Alltså att barnet är ungefär halva tiden varje månad hos dom båda föräldrarna. I så fall skulle hon ha få rätt till ekonomiskt bidrag. Men Försäkringskassan säger nej.
– De tar inte hänsyn till att jag har honom varannat lov och fem veckor på sommaren. Försäkringskassan ser bara på fyra veckors perioder och vägrar se ett årsgenomsnitt, säger Eva-Carin Hedberg.
– Vi ser till en regelbundenhet när barnet är hos föräldern. Barnet ska vara en viss tid varje månad för att det ska räknas till en växelvist boende, säger Eva Fahlquist, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.
Eva-Carin Hedberg är sjukskriven på heltid och ska betala 345 kronor i underhåll varje månad. För varje dag som hon har sonen hemma hos sig får hon göra avdrag på underhållet med tio kronor per dag. I snitt betalar hon 200 kronor varje månad i underhåll.
Om hon skulle beviljas växelvist boende skulle hon ha rätt till utfyllnadsbidrag och inte behöva betala underhåll. Hon skulle då få drygt 460 kronor i utfyllnadsbidrag per månad.
Det skulle innebära att hon varje månad skulle få drygt 660 kronor mer att röra sig med. På ett år innebär det 8 000 kronor mer i plånboken.
– Jag förstår inte varför inte Försäkringskassan kan se till verkligheten. Inkomster och utgifter smetas ju ut under året så då borde de kunna göra ett genomsmitt på det här också, säger Eva-Carin Hedberg.