Borlänge – Allt fler bönder överger plogen

Uppdaterad
Publicerad

Att plöja eller snarare att icke plöja var frågan när ett 40-tal bönder samlades i Borlänge på tisdagen.

Situationen för bönderna har hårdnat. Kostnadena stiger samtidigt som inkomsterna i många fall blivit allt lägre. Enligt Lantbrukarnas riksförbund LRF, måste nya lösningar till för att rädda situationen. Bönderna måste bla bli bättre på att samarbeta och testa nya arbetssätt, som att plöja mindre.

Traditionellt plöjande jordbruk vänder på 20-25 centimeter av jorden för att gömma undan växtrester och ogräs. Men det har under senare år visat sig att det inte är nödvändigt att plöja åkrarna varje år. Det räcker med att kultivera jorden, dvs bara röra om cirka 10 centimeter på ytan, vilket innebär stora besparingar för bonden.

– Ett argument för det här är ju att det spar diesel, som är en stor kostad för lantbruket, säger Christer Johansson teknikrådgivare på LRF Konsult.

Bönderna bör dock plöja ungefär var tredje år, beroende på väderleken. Om det är blött i markeran kan det vara nödvändigt att plöja oftare. För bönderna i Dalarna lämpar sig kultiveringsmetiden ypperligt, då Dalarna normalt har en lagom blanding av sand och lera, kallad Mjälajord.

I dag brukas mellan 10 och 20 procent av den svenska åkerarealen med plöjningsfria metoder, men det finns också nackdelar med metoden.

– Vi riskerar att få växtrester på ytan, det innebär risker för att svampsjukdomar ökar och då får man vara mer observat på att man har bra växtföljder, säger Christer Johansson teknikrådgivare på LRF Konsult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.