Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”EU-politikerna jobbar med frågor som påverkar oss i lilla Borlänge” – så tänker eleverna om vikten av att rösta i EU-valet. Foto: SVT

Borlänge-elever om EU-valet: ”Viktigare än man tänker sig”

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 juni är det EU-val och några som fått lära sig extra mycket om EU, och fått se hur det går till vid omröstningar inne i parlamentet i Strasbourg är ett gäng Borlängeelever. Nu svarar två av de på frågor om besöket.

– Jag kommer definitivt rösta, för jag vet att det spelar roll, säger eleven Hilal Yürek.

Gymnasieeleverna vann en tävling och fick besöka EU-parlamentet i Strasbourg nyligen. Nu är de hemma igen och reflekterar tillsammans kring vad de varit med om.

EU-val 2024

Temat för besöket i Frankrike var jämställdhet och Hilal Yürek konstaterar att medlemsländerna har kommit olika långt i den frågan.

Hör hennes resonemang om det i videon ovan.

Stora skillnader i språk

– Några länder som var där kunde nästan inte prata engelska och kommunicera via det språket alls. Så det var väldigt stor skillnad mot Sverige. Vi är ju så bra på engelska, konstaterar Alva Törneman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet