I oktober förra året ersattes Mjuka Linjen-bussarna i Borlänge av den sk flextrafiken. Resenären behöver bara lyfta telefonluren och boka en bussresa, sen kommer bussen till den adress man vill resa från och går dit man vill. Bokningscentralen samordnar resan så man kan få vänta lite.
Vi träffar gymnasietjejen Elisabet Bengts på trappan till sitt hem i villaområdet Medväga i norra Borlänge. Hon har ringt efter bussen och sitter nu och väntar. Den vanliga bussen går få turer dit, så därför är flexbussen ett intressant alternativ. Nu kommer den på utsatt tid hem till dörren och tar med Elisabet in till centrum.
– Det är jättebra! Först när trafiken började så funkade det lite dåligt, men det är mycket bättre nu! säger Elisabet.
Hon berättar att hon kom för sent till gymnasiet en gång och då fick sig förtroendet för flexbussarna en törn. Men nu håller de tiderna mycket bättre, säger hon.
Bra för handikappade
Flexbussen har ersatt Mjuka Linjen så många passagerare är äldre och handikappade. Rullstolar och rullatorer kan enkelt tas ombord via en ramp. Men vem som helst kan alltså ringa efter bussen och åka inom stadskärnan. Nära 400 personer åker med flexbussen varje vardag. Man kan resa med periodkort eller betala kontant. Då kostar en enkelresa 20 kronor.
Mora och Hedemora har långt gångna planer på att införa flexbussar. På Dalatrafik medger man att det varit en del inkörningsproblem, den senaste kritiken är att bussen inte riktigt går till dörren hos dem som bor i tex ett bostadsområde med bommar över körvägarna.
– Vi jobbar hela tiden på att förbättra oss, säger Björn Floresjö på Dalatrafik, som menar att det varit en del inkörningsproblem men tror att de flesta kunderna tycker att servicen fungerar ganska bra nu.