Hör socialchefen Tomas Ahlins förklaring till att Borlänge aldrig har behövt göra en Lex Sarah-anmälan. Foto: SVT

Borlänge har aldrig gjort någon Lex Sarah-anmälan gällande barn

Uppdaterad
Publicerad

Med drygt 50 000 invånare är Borlänge en av bara två kommuner i Dalarnas län som aldrig har gjort en lex Sarah-anmälan gällande barn till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Detta beror enligt socialchefen på att kommunen aldrig har gjort några allvarliga misstag av den typen sedan IVO grundades 2013.

En Lex Sarah-anmälan ska enligt lag göras vid risk för, eller om det faktiskt skett, ett allvarligt missförhållande. Det är socialtjänsterna själva som utreder missförhållanden. Är de allvarliga skall de rapporteras till IVO som granskar utredningarna.

Enligt Uppdrag granskning har en sjättedel av landets kommuner inte gjort någon sådan anmälan gällande barn sedan IVO grundades 2013. I Dalarna är det Malung-Sälen och Borlänge som inte gjort någon sådan anmälan.

Inga skäl att anmäla har funnits

Borlänges socialchef Tomas Ahlin analyserar kontinuerligt de misstag som medarbetare rapporterar men hittills har han inte haft skäl att göra någon anmälan till IVO gällande socialtjänstens arbete.

– Från vår barn- och ungdomsenhet har vi ungefär tio avvikelserapporter varje månad att ta ställning till, men än så länge har ingenting varit så allvarligt att det har varit en allvarlig psykisk eller fysisk fara för någon Borlängebo, menar Ahlin.

I videoklippet ovan förklarar Ahlin varför han tror att kommunen inte har begått några särskilt allvarliga misstag under de senaste fem åren.

Då ska en Lex Sarah-anmälan göras

Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska

  • anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten
  • den som bedriver verksamheten utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål
  • den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.