Socialdemokraterna Kenneth Persson, Yvonne Karlén och Mariann Nordlöf berättar vad de tycker om att Borlänge aldrig haft någon kvinna som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Helena Wrete/SVT

Här har männen alltid styrt – ”Det borde vara en kvinna förr eller senare”

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge är en av få kommuner i Dalarna som aldrig haft en kvinnlig ordförande för kommunstyrelsen. I den socialdemokratiskt dominerade kommunen har männen avlöst varandra på toppositionen.

– Jag tycker det viktigaste är att det blir den bästa, oavsett om det blir en man eller kvinna, säger Kenneth Persson, ordförande i arbetarekommunen i Borlänge.

Kvinnoförbundet i Socialdemokraterna, S-kvinnor, i Borlänge hoppas dock på en förändring.

– Jag tycker det hade varit jättebra om det hade växlat oftare mellan kvinnor och män, säger Yvonne Karlén, medlem i S-kvinnors förbundsstyrelse.

Hon har nyligen varit med och startat ett verksamhetsråd som bara jobbar med jämställdhetsfrågor.

– Där handlar det om både hur vi i vårt parti och hur kommunen kan bli bättre på jämställdhet i framtiden.

Färre kvinnor på toppositionen

I två av tre svenska kommuner är det män som innehar toppositionen, kommunstyrelsens ordförande, enligt SKL.

I Borlänges kommunstyrelse sitter åtta kvinnor och sju män. Vid sidan av kommunstyrelsens ordförande, Jan Bohman (S), har kommunen fyra kvinnor på kommunalrådspositioner – även oppositionsrådet är kvinna.

”Slåss för makten”

Men det faktum att en kvinna aldrig nått den högsta posten är ett problem – det anser Mariann Nordlöf som är medlem i S-kvinnor och arbetar deltid som revisor i kommunen.

– Det har ju gjort att vi har fått slåss för att få makt ändå som kvinnor, att vi också får vara med och bestämma och ta del av makten.

Och om framtida personer på toppositionen säger Kenneth Persson:

– Det kan man väl tycka – att det borde vara en kvinna förr eller senare. Och det är något vi kikar på inför varje mandatperiod.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.