Grådarondellen i Borlänge vid utfarten till Falun. Foto: SVT

Här finns Sveriges farligaste rondell

Publicerad

Sveriges mest olycksdrabbade rondell finns i Borlänge. Nu ska den byggas om.

När länsförsäkringar för snart fem år sedan började föra statistik över olyckor insåg man att Gråda-rondellen i Borlänge är den mest olycksdrabbade rondellen i Sverige.

– Vi jobbar med en modell där vi markerar alla olyckor på en karta och har då kommit fram till att det inte finns någon mer olycksdrabbad rondell i Sverige, säger Christer Johansson skadeförebyggare.

Försäkringsbolaget tog kontakt med Trafikverket, som räknar olycksstatistik på helt olika sätt. Försäkringsbolaget räknar alla olyckor medan Trafikverket bara räknar svåra olyckor.

Jobbar efter nollvisionen

– Vi jobbar ju efter nollvisionen och det innebär att vi skall minska eller eliminera risken att människor omkommer eller skadas svårt på våra vägar. Men om vi får vetskap om att det finns en överrepresentation av olyckshändelser på en plats så tittar vi på det och åtgärdar det ibland, säger Erik Norrgård, trafiksäkerhetschef på Trafikverket.

Efter mötet mellan försäkringsbolaget och Trafikverket inleddes en utredning varför det var så många olyckor i rondellen.

– Det går alldeles för fort in och ut i rondellen med den följden att det blir många olyckor, säger Riitta Pettersson projektledare Trafikverket.

Ska byggas om 2017

Trafikverket tog intryck av statistiken och har nu bestämt att rondellen ska byggas om 2017. 

– Vi kommer att tajta till in- och utfarter i rondellen för att på så sätt få ner farten och därmed olyckorna. Förhoppningsvis så ser vi effekten på det under hösten 2017 säger, Riitta Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer