– Det känns väldigt bra att vi blir uppmärksammade i Borlänge, säger Kenneth Persson (S). Foto: Fredrik Agné/SVT Dalarna

Borlänge kan få regionalt ansvar för arbete mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Dalarna kan snart komma att ge Borlänge kommun ansvar för att arbeta över hela länet med att motverka högerextremism, erfar SVT Nyheter Dalarna.

– Det känns väldigt bra att vi blir uppmärksammade i Borlänge, säger socialnämndens ordförande Kenneth Persson (S).

Länstyrelsen har ett regeringsuppdrag att förebygga sociala risker med fokus på extremism och rasism, och i det arbetet samarbeta med lokala aktörer.

Sprida kunskap

Borlänge kommun kan snart få en framträdande roll i arbetet och få ansvar för att sprida den kunskap som finns i kommunen till resten av länet. En av orsakerna är det kunskapshus som sedan ett par år tillbaka finns i Borlänge och som samlar kommunal expertis i arbetet mot våldsbejakande extremism.

– Det känns väldigt bra att vi blir uppmärksammade i Borlänge, och framförallt de strateger som jobbar med detta, säger Kenneth Persson (S).

Jobba med näringslivet

Uppdraget kommer enligt honom att gå ut på att jobba med samtliga 15 kommuner för att sprida den kunskap som finns i Borlänge kommun.

Kenneth Persson ser också att jobbet inom kommunen kommer att utvidgas och att man kommer jobba närmare näringslivet i samma frågor.

Vad kan ni hjälpa till med där?

– Det handlar om hur man upptäcker och stoppar saker som otillåten påverkan, som hot och våld, då har man passerat gränsen för vad demokratin tillåter, säger Kenneth Persson.

Inget avtal är skrivet med länsstyrelsen men vad SVT Nyheter Dalarna erfar så kan det vara klart innan årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.