Priser på bostadsrätter i Dalarna har sjunkit med 22 procent och villapriserna med tre procent under den senaste tremånadersperioden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadspriserna i Dalarna sjunker mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Under juni har bostadspriserna i Sverige fallit brett, inte minst i Dalarna där tappet är som allra störst. De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit med 22 procent, och villapriserna med tre procent.

Det är nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som visar nedgången i Dalarna. Under samma tidsperiod har det skett en fyraprocentig minskning för bostadsrättespriser medan villapriserna legat stilla i riket som helhet.

De senaste tre månaderna har 566 bostadsrätter sålts  i Dalarna, vilket är 15 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 519. vilket är men nedgång med 7 procent. Priserna har sjunkit med 22 respektive tre procent för bostadsrätter och villor.

– Bolåneräntorna kommer fortsätta upp i takt med att Riksbanken successivt höjer styrräntan. Ännu fler hushåll behöver ta höjd för ökade boendekostnader framöver, vilket kan leda till att fler svenskar tvekar inför att flytta. Vi ser att budgivningarna på många villor och stora lägenheter är betydligt lugnare än för några månader sedan, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Bostadspriser Dalarna

Kommun                 Bostadsrätter      Villor

Avesta                        3,6%                     -

Borlänge                    -4,0%                     1%

Falun                         -5,8%                    -6,5%

Ludvika                     -4%                       -4,4%

Malung-Sälen           -10,8%                    -

Mora                           -                           -0,4%               

Listan innefattar siffror från de kommuner som har rapporterat in försäljning av bostäder och därmed gått att göra mätning utifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.