Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade aldrig förväntat mig att åka skidor i november” – hör glada utförsåkare i Källviksbacken efter den rekordtidiga öppningen. Foto: SVT

Bra snöläge för skidbackarna i Dalarna – Källviken öppnade rekordtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Den tidiga kylan och snön har varit gynnsam för länets skidbackar. Flera öppnar tidigare än vanligt, andra kan öppna fler pister än normalt vid öppningsdatumet. För Källviksbacken i Falun har vintervädret inneburit en rekordtidig öppning.

– Vi kom igång direkt med förberedande arbete när kylan kom och sen har det gått väldigt bra snölöggningsmässigt, säger Petter Ledin som är sitter i styrelsen för IFK Falualpin som driver backen.

Källviksbacken i Falun öppnar normalt till jullovet, vid några tillfällen har de öppnat till lucia. Men i år skedde premiären redan under torsdagskvällen.

– Svårt att säga vad det betyder ekonomiskt att kunna öppna mycket tidigare, men liftkortsförsäljningen kommer ju igång tidigare.

Gynnsamt väder

Den senare delen av hösten har varit kall vilket är positivt för skidbackarna som då kan tillverka mycket konstsnö. Dessutom har det kommit natursnö.

Förutom Källviksbacken kommer även Romme alpin att tidigarelägga sin öppning och öppnar den 9 december.

Kan öppna fler backar

Vissa backar kommer inte att öppna tidigare än vanligt men räknar med att ha fler nerfarter öppna än annars till premiären.

– Jag minns inte när vi senaste planerade att öppna så många nedfarter redan till öppningshelgen, säger Magnus Dovallius som är marknadschef för Stöten i Sälen.

Att kunna öppna fler backar än normalt till öppning gäller även för bland annat Säfsen i Ludvika kommun.

Så öppnar några av DAlarnas skidbackar

Källviksbacken, Falun: Rekordtidig öppning, 29 november

Romme alpin, Borlänge: Tidigarelägger sin öppning, 9-10 dec

Säfsen, Ludvika : 22 december som vanligt, ser i dagsläget ut att kunna öppna fler backar än normalt.

Idre fjäll, Idre: Har fyra nedfarter och tre lifter öppna men har kunnat öppna upp fler längdspår än annars.

Kläppen, Sälen: 15 december – räknar med att öppna alla pister förutom den stora snowparken, men den kommer också öppna tidigare än vanligt.

Stöten, Sälen: 14 december, öppnar de flesta nedfarterna och snowpark till öppningshelgen

Skistar, Sälen: Öppnade 4 november och har kontinuerligt öppnat upp fler backar i november. Har kunnat öppna fler backar tidigt på säsongen och snowparken kommer öppna rekordtidigt 1 december.

Källa: Rundringning av SVT Dalarna den 29 november 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.