Foto: Niklas Hagman

Maskin fattade eld i Garpenbergs gruva – 130 personer tvingades evakuera

Uppdaterad
Publicerad

130 personer tvingades uppsöka skyddsrum i Garpenbergs gruva efter att en maskin börjat brinna på 852 meters djup under torsdagseftermiddagen. Räddningstjänst, polis och flera ambulanser larmades till platsen.

SVT sände direkt från Bolidens pressträff, se sändningen här.

Larmet kom strax före klockan 14 och enligt Boliden befann sig då 130 personer nere i gruvan.

– Röktuveckling och brand nere i en gruva är alltid allvarligt och måste hanteras på så sätt. I det här fallet är det en maskin som gett ifrån sig rök och personen som hanterade den maskinen vidtog släckningsarbete och begav sig sedan till ett säkert utrymme, liksom alla andra som befann sig under jord, säger Klas Nilsson, presstalesperson på Boliden till SVT.

En person har andats in rök

En person ska i samband med händelsen ha andats in rök och enligt rutiner förts till vårdcentral för kontroll, sade Jenny Gotthardsson, områdeschef vid Garpenbergs gruva under en presskonferens vid 15-tiden. I övrigt finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats.

– När räddningstjänsten kom fram kunde man konstatera att det var rökutveckling, ingen brand. Sedan gjordes en temperaturkontroll med värmekamera som visade att det var låg temperatur. Så vi behövde bara vara med och kontrollera, säger räddningsledaren Claes-Göran Morén.

Enligt Klas Nilsson tränas det regelbundet på situationer med brand och rök i gruvgångarna. Ett speciellt team finns för att leda räddningstjänsten rätt i gruvgångarna och först när branden är konstaterad släckt och röken ventilerats ut påbörjas arbetet med att hämta upp medarbetarna som satt sig i säkerhet.

I Garpenberg finns 46 räddningskammare, med luft som räcker till 239 personer i 8 timmar.

Gruvan i Garpenberg

Garpenberg är ett av Bolidenkoncernens sex gruvor.

Under jord finns även en ambulans, trailers med livräddningsutrustning samt två brandsläckningsfordon med en total  kapacitet på 200 liter släckningsskum, enligt Boliden, som driver gruvan.

Fyndigheterna i Garpenberg började bearbetas redan under 1200-talet och Garpenberg är därmed Sveriges äldsta gruva i drift.

I Garpenberg bryts malm som innehåller zink, silver, bly och mindre volymer koppar och guld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.