Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har fått ut material från byggnaden”, säger vd:n Hans Eriksson om branden – hör mer om vad Säfsen gör nu för att ändå hålla igång verksamheten. Foto: Roger Nimbratt

Efter branden på skidanläggningen Säfsen – oklart när den tekniska undersökningen kan inledas

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut på måndagsmorgonen i huvudbyggnaden på skidanläggningen Säfsen i Fredriksberg. Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand och håller förhör. Men den tekniska undersökningen kan dröja och försvåras av vintervädret.

– Vi vet inte när den tekniska undersökningen kan starta, det är fortfarande varmt på platsen, säger Jennie Gullstrand Jönsson som är förundersökningsledare vid Polisen i Dalarna.

Den tekniska undersökningen kan också försvåras av att det är vinter.

Branden vid Säfsens skidanläggning

– Vattnet som har använts vid släckningen fryser och det måste tinas upp för att man ska kunna genomföra undersökningen.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand. Idag finns ingen misstänkt och polisen kan inte säga något om eventuell brandorsak.

Larm på måndagsmorgonen

Larmet om branden kom in strax efter klockan fyra på måndagsmorgonen. Till platsen kallades sju räddningstjänstenheter och två ambulanser när släckningsarbetet påbörjades.

Det har inte funnits några personer i byggnaden, som innehåller både restaurang, spa och reception.

Räddningstjänsten: Bortom all räddning

Enligt räddningstjänsten började branden på vinden och under morgonen togs beslut om att låta huset brinna ner helt.

– Vi kan inte släcka branden så därför släpper vi den redan nu och låter byggnaden brinna ner. Vi har räddat det som går och gått in i byggnaden för att rädda inventarier. Men byggnaden är bortom all räddning, säger Per Palm, larmbefäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

Räddningstjänsten har två stationer kvar med cirka tio brandbekämpare på plats för att säkerställa att branden inte sprider sig.

– Vi kommer att växla ner till en station till kvällen som kommer att sköta bevakningen, säger larmbefäl på Räddning i Samverkan.

Vd: ”Säkrar utrustning”

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand då stora värden gått förlorade i branden.

Den större byggnaden ligger några kilometer från själva skidområdet, vilket gör att anläggningen kommer att ha öppet som vanligt under dagen, berättar Hans Ericsson, vd för Säfsen Resort.

Receptionen kommer omlokaliseras till andra tillfälliga lokaler.

– Vi har försökt säkra utrustning nu för att fortsatt klara verksamheten, så som reception och in- och utcheckning, förklarar han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Niko Ago/SVT
Träbyggnaden har innehållit både reception, spa och restaurang för Säfsens Ski Resort. Den 2 januari inkom larmet om en brand som ödelagt hela byggnaden. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid Säfsens skidanläggning

Mer i ämnet