Pelletsfabriken ligger strax utanför Älvdalen. Foto: Google Earth

Brand i pelletsfabrik i Älvdalen i natt – stort pådrag från räddningstjänsten

Publicerad

En brand bröt ut i en pelletsfabrik i Älvdalen vid 01-tiden natten mot onsdag. Branden startade med en explosion och orsakade stort pådrag från räddningstjänstens sida.

– Om det var en damm- eller brandgasexplosion vågar jag inte säga, men någon typ av explosion var det, säger Jan-Olov Olsson.

Två ur personalen fanns på plats i anläggningen, men de befann sig i ett kontrollrum och inte i direkt anslutning till utrymmet där explosionen skedde och klarade sig oskadda.

Brand i filter

Explosionen orsakade en brand i jättelika filter, höga som tvåvåningshus, som används i tillverkningsprocessen.

– När vi kom till platsen brann det med öppna lågor ur ventilationssystemet på taket, så det var rejält varmt, säger Jan-Olov Olsson.

Anläggningen är försedd med sprinklersystem vilket kan ha släckt ner utvändig brand i anläggningen. För att komma åt branden i filtren tvingades man öppna upp systemet.

– Vi skruvade upp luckor och skickade in vatten den vägen, säger Jan-Olov Olsson.

Rökdykningsinsatser

Förstärkning skickades från Mora. Totalt var 18 brandmän inblandade i släckningsarbetet.

– Vi har gjort flera vändor med rökdykningsinsatser, som mest har fyra rökdykare varit inne samtidigt, säger Jan-Olov Olsson.

Efter ungefär en och en halv timme var branden under kontroll. De rör med pellets som går vidare till pelletslager och -sållning tömdes för att hindra ytterligare spridning av branden. 

Polisutredning ska inledas

Polisen har spärrat av platsen och tillverkningen har stoppats tills vidare.

– Det kommer att inledas en utredning för att se vad som orsakat branden, säger Anders Gustavsson, vakthavande befäl på polisens regionledningscentral.

I nuläget rubriceras händelsen som en arbetsplatsolycka.

Det är inte första gången räddningstjänsten larmas till platsen. För tre veckor sedan inträffade en liknande händelse, då damm exploderade. Den explosionen orsakade dock bara rökutveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer