Foto: Isak Tilja

Brand i pelletsfabrik i Vansbro: ”Under kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit rejält i en pelletsfabrik i Vansbro på tisdagsmorgonen och -förmiddagen. Vid 11-tiden hade räddningstjänsten lyckats få branden under kontroll.

–Vi håller på att avveckla men kommer att ha tre styrkor kvar som sköter eftersläckningsarbetet, säger vakthavande befäl på Räddningsregion Bergslagen Anders Svedlund.

Tidigare under morgonen var läget mer dramatiskt.

– Med tanke på hur det såg ut här 06.18, då det slog ut lågor från taket, så har de gjort ett kanonjobb, säger han om räddningstjänstkollegorna som jobbat med branden.

Spridningsrisk i fabriken

Det fanns ingen spridningsrisk till andra byggnader, däremot fanns risk att den skulle få fäste längre in i själva fabriken, som består av en stor sammanhängande byggnad som ligger i ett industriområde nära brofästet vid E16.

– Det är en ganska stor fabrik, så det var ganska stor risk att den skulle sprida sig, säger Anders Svedlund.

– Det är bekymmersamt att det brinner i en industri som producerar pellets och träprodukter, material som lätt brinner, konstaterade Linda Forsberg, teamledare på SOS Alarm.

Branden kunde dock begränsas till pannrummet där den startade och till ytor i närheten.

Räddningstjänst från fem stationer liksom ambulans och polis kallades till branden.

Branden har inte lett till några personskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.