Flera villor brinner under måndagen till följd av åskan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera villabränder i Dalarna under måndagen – orsakade av blixtnedslag

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har flera villabränder inträffat i Dalarna efter att blixten slagit ner. Larmen gäller en villa söder om Orsa, en i Borlänge och en i Leksand.

Först kom larm om en brand i en villa belägen i en by mellan Orsa och Mora. Efter att blixten slog ner ska det har börjat brinna under taket.

Larmet om branden kom strax före 17.40 och klockan 18 meddelade SOS Alarm att branden är begränsad till bostadshuset och släckningen beräknades då ta ytterligare två timmar. Klockan 21 var sex enheter från räddningstjänsten kvar på plats.

Klockan 21.45 jobbade räddningstjänsten med att släcka glödbränder.

– Man har behövt riva delar av taket, säger Joakim Blomberg på SOS Alarm.

Släckningsarbetet avslutades vid 22:30-tiden men där räddningstjänst skulle vara kvar för bevakning till tisdagmorgon.

”Började på vinden”

Vid 18-tiden slog blixten ner i en annan villa – den här gången i en enplansvilla i Leksand. Nio enheter var initialt på plats och släckte.

– Det började på vinden och har nu tagit sig till taket, säger Claudia Giare på SOS Alarm under kvällen.

Klockan 20.20 började räddningstjänsten vara färdiga på platsen, men en enhet kommer stanna kvar under natten för efterbevakning.

– Den branden är alltså under kontroll, säger Joakim Blomberg på SOS Alarm.

Inga personskador

Klockan 20.23 kom larm om en villabrand i Borlänge – också den orsakad av blixten. Klockan 21.45 berättar Magnus Jonsson på Räddningstjänsten Dalamitt att en villas elsystem skadats. Även på andra sidan länsgränsen, i Sandviken och strax söder om Bollnäs, har de larmats på liknande bränder efter åsknedslag.

– Tack och lov har det inte orsakat några större bränder, utan mest skador i elsystemen och glödbränder i väggarna, säger Magnus Jonsson på räddningstjänsten.

Ingen person har behövts föras till sjukhus i samband med någon av bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.