Foto: Torbjörn WåhlinVisa alla (5)
Visa alla (5)

Byggnad i Avesta totalförstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänst har under tisdagseftermiddagen och -kvällen bekämpat en kraftig brand i en byggnad i Skogsbo i Avesta. Hela fastigheten, med bland annat en pizzeria och lägenheter, fattade eld. Räddningstjänsten fick tidigt rikta in sig på att rädda omkringliggande byggnader.
– Det var enormt snabb spridning i en stor fastighet, säger Daniel Lundin vid räddningstjänsten.

– När första styrkan kom på plats så var det en fullt utvecklad brand i ett garage, medan vi höll på att dra fram slang spred sig branden till resten av fastigheten, säger Daniel Lundin vid Södra dalarnas räddningstjänstförbund.

Allmänheten varnades

Räddningstjänsten fick tidigt rikta in sig på att minska spridningsrisken. Huset ligger i ett villaområde där närmaste hus ligger bara några meter bort.

– Det var väldigt intensivt i början, där vi fick rädda personer och samtidigt hantera branden. Det var enormt snabb spridning i en stor fastighet, säger Daniel Lundin.

Tre personer evakuerades från byggnaden. Samtliga fick lättare rökskador men behövde inte föras till sjukhus.

Det gjordes tidigt en bedömning att byggnaden inte gick att rädda.

– Redan när vi kom fram och hade fått ut de första personerna såg och hörde vi gasflaskor explodera, vi gjorde då bedömningen att inte riskera vår personal för materiella ting, säger Daniel Lundin.

Foto: Torbjörn Wåhlin

Varning till boende

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, gick ut till boende i Skogsbo som uppmanades hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda. Varningen hävdes senare under kvällen.

Räddningstjänst från tre stationer kallades till platsen. Ytterligare resurser med extra vatten kallades in för att släckningsarbetet skulle kunna fortgå.

Foto: Torbjörn Wåhlin

Svetsarbete kan ha orsakat branden

Förutom räddningstjänst kallades polis och ambulanser till platsen.

Branden ska ha uppstått i garaget som ligger i anslutning till fastigheten med pizzerian.

– Vi har fått uppgifter om att det ska ha förekommit svetsarbete i garaget, vilket skulle kunna vara orsaken, sen om det är så får vi utreda, säger Dan Sööder, vakthavande befäl i på polisen i region Bergslagen.

En polisanmälan om allmänfarlig vårdslöshet är upprättad, och polisen i Dalarna informerar om att det finns en misstänkt. 

Det var vid 16.30-tiden som SOS tog emot larmet. Vid halvåtta-tiden hade räddningstjänsten branden under kontroll.

Vid halv nio-tiden hade byggnaden brunnit ner till grunden. Foto: Räddningstjänsten

– Det är ingen risk för spridning längre utanför det område som redan brinner, sade Daniel Lundin då.

Vid halv nio-tiden var det mesta i byggnaden nerbrunnet.

– Nu har vi tagit hjälp av grävmaskiner som slagit ner skorstenen, men vi bedömer att inga gasolflaskor finns kvar, säger Daniel Lundin.

Byggnaderna kommer att få brinna ner.

– Det blir mindre miljöpåverkan om vi låter det gå till väders i stället för att vi ska släcka och låta släckvattnet rinna ner i dagvattnet, säger Daniel Lundin.

Närliggande byggnader har inte fått några allvarligare skador.

– Det är några som behöver måla om fasaden, men annars har de klarat sig förvånansvärt bra, säger Daniel Lundin.

SOS Alarm bekräftar under onsdagsmorgonen att räddningstjänsten avslutat ärendet och lämnat platsen vid klockan 01.30, natten till onsdag. Tre personer ur räddningsstyrkan har däremot stannat på platsen för efterbevakning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer