Brandrök från flera större bränder trycks in över Dalarna. Räddningstjänsten uppmanar att inte ringa 112 om man inte säkert har indikationer på att det brinner. Foto: Jeppe Gustafsson, arkiv

Bränder i söder sprider rök över Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsterna i Dalarna får just nu mängder av påringningar angående brandrök i luften. Röken kommer från flera bränder utanför Dalarna och nu uppmanas allmänheten att inte ringa förrän man vet att det faktiskt rör sig om en brand.

– Det pågår just nu fyra större bränder i gränsområdet till Dalarna, det är därifrån diset och röken kommer, säger Per-Anders Berthlin, räddningschef i beredskap, Dala Mitt.

Det brinner just nu i gränsområdet mot Dalarna öster om Avesta, en brand härjar norr om Västerås, ytterligare en i trakten av Norberg och en i Hagfors.

– Röken trycks in över Dalarna och vi blir sysselsatta med väldigt många påringingar, säger Per-Anders Berthlin.

Han riktar nu en uppmaning till allmänheten om att inte ringa 112 om brandrök i luften:

– Ring bara om ni har tydliga tecken på en brand, som till exempel en geografiskt bestämd plats eller att ni ser en rökpelare i skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer