Automatlarmen minskar dramatiskt i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

När Brandkåren i Mora summerar året som gått sticker två saker ut i statistiken. Brand i byggnad har ökat kraftigt och antalet automatlarm i Orsa har gått ner nästan lika mycket.

Automatlarmen har minskat med hela 69 procent i Orsa. Förklaringen är dels att de som har automatlarm har blivit bättre på att sköta dem. Men den största orsaken är att asylboendena i kommunen lagts ner.

– De stod för en jättestor del av automatlarmen tidigare, säger Johan Szymanski, räddningschef i Mora brandkår.

Men han menar att de larmen i första hand inte handlade om bränder.

-  Man rökte och lagade mat på rummen, vilket orsakade brandlarmen, förklarar han.

Nytt rapporteringssystem

Enligt färsk statistik så har bränderna ökat i de båda kommunerna. Bland annat har utomhusbränderna i Orsa ökat med hela 144% och brand i byggnad har ökat med 89%. Men i det här fallet ljuger statistiken, enligt Johan Szymanski. Enligt honom beror ökningen på statens nya system för inrapportering där man numera också måste redovisa tillbud.

– Tidigare så skiljde man på utvecklade bränder och tillbud, det gör man inte från och med 2017 så därför ser statistiken värre ut än den är, säger, Johan Szymanski.

– Vi upplever att antal bränder ligger på samma nivå som tidigare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.