Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilderna från arbetet med det egna fibernätet och hör mer om hur arbetet gått till i klippet. Foto: Anders Hansson/SVT

Österby fick nobben av bredbandsbolagen – då grävde de egen billigare fiber

Uppdaterad
Publicerad

När de kommersiella bredbandsbolagen inte intresserade sig för att lägga fiber i den lilla byn Österby i Säters kommun tog byborna saken i egna händer. De drog igång ett projekt där de själva såg till att få fiber i marken. Det blev inte bara bra, utan även mycket billigare. Och i princip alla i byn nappade och har nu snabbt fungerande bredband.

Nu är det tre år sedan installationen av Österbys bredband blev klar. Och det var byalaget självt som såg till att det blev av.

– Det är väl helt enkelt för få som bor här, så de vanliga bredbandsföretagen hörde inte av sig med någon förfrågan, säger Marit Ragnarsson i byalaget.

Istället tog byalaget initiativet och frågade byborna om de ville ha fiber. Och det ville nästan alla ha.

Fick bidrag från staten

Så byalaget ansökte om bidrag från staten, fick det och satte sedan igång en upphandling. En hel del praktiskt arbete gjorde de själva också, vilket gjorde att installationen av fibern bara kostade ungefär en tredjedel så mycket som en normaltaxa som ligger på runt 20 000 kronor.

– Vi hoppas att det är fler byar som kan ta efter den här modellen, säger Marit Ragnarsson.

Den samarbetspartner som de jobbade med från början har nu köpt deras fibernät och sköter drift och underhåll, en lösning som enligt Marit Ragnarsson är mycket praktisk.

SVT rapporterade · Hur funkar internetuppkopplingen där du bor?

Coronapandemin har gjort att det är viktigare än någonsin att ha fungerande internetuppkoppling, när många sköter sitt arbete hemifrån. Hur är uppkopplingen där du bor och hur påverkar den dig i vardagen? Berätta gärna här i chatten!

SVT · Jonna Björnbom

Har ingen som helst uppkoppling av bredband. .Måste ha router lr liknande o en del bolag fungerar mindre bra. Hälsningar Jörgen Pettersson i Kyna Borlänge

Jörgen Pettersson

Finns bara ADSL från Telia att "välja" på hos mig, inget annat. Detta trots att jag bor strax utanför Falun. Det är alls inte bara glesbygden och byarna som saknar bredband...

Kakan

Det fungerar bra stundtals men många små korta avbrott i signalen stör nöjdheten

Claes

Bor i ett område med enbart tillgång till ADSL. Men den förbindelsen är nog snart borta. Telefonkabeln är nu nedtagen och ligger nu marken. Ingen kontakt finns med det mobila nätet. Om mobila nätet fungerat vore det ok att slopa kopparkabeln.

Lars

I Djusa i Dala-Husby har vi fiber sedan 3 år och det funkar bra.

Hans Sandin

Betala 33.000 i Rättvik för att bara bli inkoppladfast det redan ligger i gatan? Glöm det! Vi kommer att köra 5G. Man är väl inte dum ;)

Ulrika

Att vi inte har skaffat fiber beror på kostnaden. Vi har allt förberett fram till vårt hus. Vi fick en kabel framdragen. Trots att det enda som fattas är att koppla på får vi ingen reducering av priset. Dala kraft har monopol på att stå för allt i vårt område.Ingen annan får komma in och göra jobbet. Att koppla på skulle kosta 28.000kr

Agneta Frisk

Borlänge kommun struntar helt i kringbyarna. De söker glesbygdsstöd för centrala Borlänge där alla vill bygga ändå. Logik??? Bara kommunpolitiker kan förklara sånt.

Micke Andersson

Vi bor i Siljansnäs och har fiber draget till byn, grannen har fiber. Men tydligen görs inga efteranslutningar så vi kan inte få fiber indraget och hänvisas till mobilt bredband. Som tur är fungerar det mobila brebandet ganska bra.

Helen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer