Brist på massaved kan orsaka stopp på pappersbruk

Uppdaterad
Publicerad

Pappersbruk, massafabriker och sågverk över hela landet har svårt att få fram råvara. På Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge kan det bli aktuellt att stoppa maskinerna för att hinna få in mer massaved.

Kvarnsvedens ägare Stora Enso säger i en skriftlig kommentar att man inte redovisar och kommenterar virkesförsörjningen på lokal nivå. Men den fackliga organisationen Pappers har fått information om att det kan bli stopp i produktionen i samband med ett planerat underhållsstopp framåt påsken.

– Vi har fått signaler om att det är problem att få fram ved och att det kan innebära att man stoppar maskinerna några dagar extra i samband med ett underhållsstopp, säger Anders Pettersson som är ordförande i det lokala facket Pappers avdelning 50.

Många drabbade

– Men det är inte bara vi som är drabbade, det är brist i hela skogsindustrin. Både inom SCA, Holmen och även sågverksindustrin är det lika, alla är utsatta.

Råvarubristen har flera orsaker och som den främsta anger bedömare, att virkesimporten från Baltikum i princip har upphört sen i höstas. Detta på grund av kraftigt regnande i området, som gjorde det omöjligt att få ut virke ur skogarna.

Dessutom är det brist på chaufförer i Sverige till timmer- och flisbilar. Den snörika vintern, med lite tjäle, tycks dock bara ha haft mindre betydelse för bristen på skogsråvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.