Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör enhetscheferna ge sin syn på bemanningläget i klippet. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Brist på vikarier i hemtjänst och vårdboenden – Falun satsar på bonusar

Uppdaterad
Publicerad

Länets kommuner jobbar nu intensivt för att hitta vikarier till äldreomsorgen i sommar. Bara i Falun saknas ett hundratal vikarier och där ansluter man sig nu till de kommuner som erbjuder pengar till personal som flyttar semesterveckor och till vikarier införs en bonus som ökar ju fler sammanhängande veckor man arbetar.

Bara i Falu kommun saknas ett hundratal vikarier inom omsorgen. Flest vikarier behövs inom hemtjänsten, men även i vård- och omsorgsboenden i kommunens ytterområden och inom socialpsykiatrin saknas vikarier inför sommaren.

– Vikten av återhämtning är stor efter pandemin. För att stärka upp möjligheterna att våra medarbetare ska få en sammanhängande semester under sommarperioden går vi nu ut med det här erbjudandet. Det blir svårare och svårare med kompetensförsörjningen. Vi behöver anställa fler inom omvårdnadsförvaltningen även på längre sikt, säger Lena Fröyen, förvaltningschef på omvårdnadsförvaltningen i Falu kommun.

Satsar på bonusar

Flera kommuner betalar nu extra för att lösa semesterpusslet. I Falun kan medarbetare inom omvårdnadsförvaltningen ansöka om att flytta två veckor, då kan bonus utgå med 9000 kronor per vecka. 

För sommarvikarier utgår en bonus som ökar efter hur många sammanhängande veckor man arbetar. För fyra veckor erbjuds 1500 kronor och max är 9000 kronor för åtta sammanhängande veckor.

Rekryteringsträffar planerade

Två drop-in rekryteringsträffar är planerade i Bjursås och Svärdsjö i nästa vecka och enhetschefer där ger i klippet sin syn på bemanningsläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer