”Skit i det sa de andra karlarna” – hör Vasalopps-Britt berätta mer i klippet ovan. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Britt åkte Vasaloppet 1974 – tog nummerlappen när maken blev sjuk

Uppdaterad
Publicerad

1981 var första gången som kvinnor tilläts att delta i Vasaloppet, men det var inte alla som ville vänta tills dess. Britt Börjes åkte redan sju år innan dess mellan Sälen och Mora.

Flera kvinnor har gjort försök före 1981, men med varierande resultat. Den mest uppmärksammade är nog den ”mustaschbeklädda” kvinnan 1980 – som åkte under namnet Rolf Lejestrand, som egentligen hette Birgitta Westhed.

Men kvinnor har åkt tidigare än så. 1974 åkte Britt Börjes från Rättvik hela sträckan. Hon tog över nummerlappen från sin sjuke make och hängde på ett gäng karlar från IK Jarl i Rättvik.

Vasaloppet i Dalarna

– Rädslan var att jag skulle bli upptäckt på målrakan och bli avplockad. Men jag hade nog lite tur för mina lagkamrater stod i målområdet och ropade ”heja Kalle” – vilket är mitt smeknamn, så det räddade kanske mig just där, säger Britt och skrattar.

1977 gjorde hon det ”otillåtet” igen, sen blev det 11 ”godkända” lopp också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet