Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Viktigt att vi belyser det livräddande värdet av tidig diagnos, säger Maria Rundell från Bröstcancerföreningen Dalarna. Hör mer i klippet. Foto: Henrik Sjöström /SVT

Bröstcancerföreningen i Dalarna efterfrågar lika vård över hela landet

Publicerad

Bröstcancerdödligheten har minskat för de kvinnor som regelbundet går på mammografihälsoundersökning. Nu prisas forskargruppen som visat hur viktigt det är att göra regelbundna undersökningar.

– Det belyser det livräddande värdet av tidig diagnos säger Maria Rundell från Bröstcancerföreningen Dalarna.

På måndag kommer forskaren László Tabár, som tidigare var verksam vid Falu lasarett, och forskargruppen att ta emot ett pris för röntgenologer på en konferens i Chicago.

– Jag har jobbat med en internationell forskargrupp i 30 år och det här är resultatet av de senaste tre årens arbete, säger László Tabár till SVT Dlarna.

Vill se lika vård för alla

Maria Rundell från Bröstcancerföreningen i Dalarna menar att deras medlemmar är väldigt glada och stolta över att forskargruppen nu får pris. Men menar samtidigt att det finns mer att göra.

– Vi behöver nu införa multimodala hälsoundersökningar för de som har täta bröstkörtlar. Först då kan vi få lika vård för alla, säger Rundell.

I klippet ovan hör du Maria Rundell från Bröstcancerföreningen Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer