• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde i Uddevalla med kraftig rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så märker butiksägaren Lynn av att allt fler vill gifta sig nu efter pandemin – ”Det finns en bubblande ton av längtan.” Foto: Per Frost/SVT

Högtryck i bröllopsbutiken i Borlänge efter pandemin: ”Jobbar tidiga morgnar till sena kvällar”

Uppdaterad
Publicerad

En effekt av att pandemirestriktionerna hävts är att fler nu ordnar bröllop. Väntetiderna för den som vill boka en festlokal eller köpa brudklänning kan vara långa.

– Sex månader är absolut att rekommendera för att få den klänning man vill ha, säger Lynn Candika Trygg som säljer bröllopskläder i Borlänge.

För att få gifta sig i Sverige måste båda parterna ansöka om en så kallad hindersprövning hos Skatteverket. I april 2022 ansökte nästan 35 procent fler jämfört med året innan, visar siffror för hela landet.

Det ökade antalet märks också hos festlokaler och andra branscher som har med bröllop att göra.

Högt tryck i Borlänge

I Lynn Candika Tryggs butik med brudklänningar och kostymer i Borlänge går arbetet för högtryck.

– Jag jobbar väldigt tidiga morgnar till väldigt sena kvällar och försöker hinna med att äta och sova lite för att kunna hjälpa kunderna, säger hon.

Vill ha större bröllop

Under pandemin gick antalet bröllopskunder i Lynns butik ner, även om de inte försvann helt. Vissa valde att ha enklare ceremonier när man inte kunde bjuda så många gäster, men nu ser hon en trend av fler som vill slå på stort.

– Det finns en bubblande underton av längtan. Det är härligt att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer