Ökad polisiär närvaro är ett av de medborgarlöften som nu börjar gälla. Foto: SVT

Busliv ska stävjas i Älvdalen

Publicerad

Busliv, aggressiv körning och en allmänt otrygg trafiksituation. Det har medborgare i Älvdalens kommun pekat ut som prioriterade områden i det medborgarlöfte som nu tagits fram.

I samtliga kommunens tätorter har trafiksituationen beskrivits som otrygg. Men även i de kringliggande byarna.

Det är främst under kvällar och nätter som invånare upplever sig vara otrygga på grund av återkommande busliv och buskörning med olika fordon.

Önskemål har också framförts till polis och kommunrepresentanter om ett arbete för att förebygga brott, och att poliser ska besöka skolor i kommunen, men även bli synligare kvälls- och nattetid på byn.

De aktiviteter som det nu beslutats om började gälla 1 november och ska pågå till och med 31 mars 2017.

Medborgarlöften i Älvdalens kommun

Polisen och kommunen åtar sig att:

Polisen ska genomföra hastighets- och nykterhetskontroller. Trafikkontroller leder till att polisen är både synlig och tillgänglig.

– Polis och kommun planerar informationsmöten för ungdomar och föräldrar tillsammans med lokala föreningar med flera.

– Polisen och kommunen ska genom kommunpolis och kommunalråd träffa medborgare vid minst en träff på respektive tätort.

– Kommunen ska aktivt stötta och arbeta tillsammans med motorintresserade ungdomar för att skapa förutsättningar för att deras intresse kan utvecklas under ordnade former.

– Kommunen ska i processen med framtagande av översiktsplan beakta och ta med synpunkter som medborgarna haft i frågan om trafiksäkerhet kring säkrare gång och cykelmiljö.

– Polisen finns synlig och tillgänglig genom polisiär närvaro på lokala poliskontoret i kommunhuset i Älvdalen.

Källa: Polisen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.