Falubutiken plastbantar – här säljs frukt i kompostpåsar

Publicerad

Nu förenas det kommunala energibolaget och en av de större livsmedelsbutikerna i Falun i ett gemensamt projekt med uppdraget att plastbanta. Från och med den här veckan så ska kunderna förmås att välja papperspåsar i fruktdisken istället för plastpåsar.

– Nu kan man använda påsen från grönsaksdisken två gånger istället för en, det är så enkelt och bra att man inte förstår varför man inte kommit på det tidigare, säger Erik Nilsson, butikschef på Stora Coop i Falun.

Han syftar på att det faktiskt är en kompostpåse som nu erbjuds kunderna som handlar frukt och grönt i butiken. Först bär de hem varorna med påsen  och där hemma återanvänds den till matavfallet.

Först i Dalarna

Butiken är först ut i Dalarna med att prova att byta ut plastpåsarna mot papperspåsar.

Det var Falu energi och vatten som tog kontakt med butiken för att höra om de var intresserade av att genomföra en plastbantning. Och efter bara några dagars försök är man nöjda med det man ser. Kundernas gensvar är hittills över förväntan.

Stängd påse

Men hur fungerar det i kassan när man inte längre kan se vad som är i påsen?

– De flesta låter påsen vara öppen. Det är bara en av fem som har stängt den, så det fungerar ok så här långt, konstaterar en av kassörskorna.

I klippet ovan får du veta mer om varför energibolaget och livsmedelsbutiken vill plastbanta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer