Foto: Torbjörn Påhlman/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Byggstart för skatepark i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar bygget av en ny skatepark i Leksand. Parken kommer att bli runt 1600 kvadratmeter stor och byggs i betong. Enligt inblandade blir det en av Sveriges största i sitt slag.

På onsdagen togs första spadtaget till den skatepark i betong vid Siljansvallen som ska stå klar i mitten av september. Det är Leksands extrema idrottsförening, LEIF, som tagit initiativet till parken. 

– Det känns helt fantastiskt att vi är igång. Nu är det på riktigt, det här är ju ett kvitto på att vi kommit dit vi vill, säger Mattias Gyllenhak Liss, ordförande för Leksands extrema idrottsförening.

Drygt nio miljoner kronor

Skateparken finansieras bland annat genom medel från Allmänna arvsfonden som har bidragit med fem miljoner kronor. Ett bidrag som gladde medlemmarna. Totalt kommer parken att kosta runt 9,5 miljoner kronor. Den kommer att bli en av de större i Sverige.

– Den kommer att ligga runt topp tio storleksmässigt men i och med att de flesta skateparker finns i större städer så blir det en av de största per capita, säger Mattias Gyllenhak Liss.

Foto: Pivotech

Texten fortsätter under bilden.

Olika delar

Parken kommer att innehålla öppnare ytor tänkta att efterlikna gatumiljö, och det kommer också finnas djupare friliggande bowls eller sänkor inspirerade av de tömda pooler som skejtare i USA använde att skejta i tidigare.

Parken har redan valts ut som en av platserna där en blivande utställning av skateboardkultur kommer att anordnas. Utställningen kommer att turnera i landet på sju olika ställen under 2019. Ett av stoppen på turnén kommer att göras i Leksand. 

– Det är väldigt tidigt i planeringen om vad som kommer att ingå i utställningen men det blir en utställning av skateboardkulturen och en filmfestival med skatefilmer, det är ju lite kul att Leksand valts ut, säger Mattias Gyllenhak Liss.

SE MER: Arkitekten: ”Det kommer att bli väldigt vackert” – Se hela inslaget om starten av skatebygget här.

Leksands Extrema Idrottsförening (LEIF) är en ideell extremidrottsförening som grundades 2003. Föreningen finns till för att gynna och utveckla extremidrottandet i Leksands Kommun som innefattar Skateboard, Inlines, kickbike samt BMX-cykling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer