Byn sluter upp bakom Kallurs

Nazistisk organisation stal prideflagga från familjen Kallur – nu uppmanar familjen hela byn att pryda sina flaggstänger med regnbågsfärger, och det har fått effekt.

Det var för två veckor sedan som familjen Kallur – bestående av mamma Lisa, pappa och hockeylegendaren Anders och barnen och friidrottarna Jenny, Martin och Susanna Kallur – blev bestulna på en regnbågsflagga vajade vid sommarhuset i Vikarbyn. Några dagar senare tog nazistiska Nordiska motståndsrådet på sig stölden. Kallurs har gjort en polisanmälan, men inget har hänt.

Läs också: Familjen Kallur utsatt för vandalism

Strax efter händelsen uppmanade Lisa Kallur alla i Vikarbyn att köpa en prideflagga för att visa stolthet och många har tagit ställning. Vid flera hus vajar idag den regnbågsfärgade flaggan.

”Gick direkt och beställde en flagga”

– Jag fick höra det igår och jag gick direkt och beställde en flagga som jag ska placera på balkongen säger Perols Ulla Gudmundsson, som arbetar som skribent och diplomat och delvis är bosatt i Vikarbyn.

Flaggan som är en symbol för HBTQ-rörelsen, står för mångfald och stolthet, homosexuella, transpersoner och bisexuella, respekt för medmänniskor och tolerans.

Tar med sig flaggan till vårtalet

I nästan ett år hängde prideflaggan vid familjen Kallurs gård innan den natten mot den femte april blev stulen. Redan några dagar efter dådet hissade Kallurs upp en ny flagga.

– Jag kommer att hålla vårtalet vid Vikarbyns valborgsmässobrasa då kommer jag naturligtvis att ta upp det här, sådant här hör inte hemma i en trygg och fin by som Vikarbyn, säger Perols Ulla Gudmundsson.

– Det är jätteviktigt att ställa sig upp – fredligt – och visa vilket samhälle vi vill ha. Vad vill vi ge till våra barn? Inget har mer kärlek, säger Lisa Kallur.

LÄS MER: Någon har återigen skurit ner familjen Kallurs prideflagga

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer