Calle laddar för VM i bänkpress

Uppdaterad
Publicerad

I Bergsjö lastas inga lätta vikter på skivstången när 17-åriga Calle Nilsson tränar. På fredag väntar VM i bänkpress i Danmark där han tänker slå sitt världsrekord på 255 kilo.

Nordanstig har André Myhrer som världsnamn, men i Bergsjö finns sjuttonåriga Calle Nilsson som är en styrkelyftare i världsklass. Trots sina unga år är han i färd med att beta av världsrekorden och målet är att bli bäst i världen.

Calle hyllas inte bara för sin styrka utan också för sin ödmjukhet.

– Han besitter alla styrkor som en världsmästare ska ha. Han är kroppsligt stark, mentalt stark och han är väldigt lyhörd och lyssnar på allt man säger, säger tränaren Michael Gradin.

På fredag väntar VM i Danmark och då tänkte Calle slå sitt gamla världsrekord på 255 kilo. Men allt är inte bara råstyrka.

– Det är mycket psyke också, berättar Calle.

18 ungdomar tränar i Bergsjö där de stöttar och peppar varandra. Calle kan bli bäst i världen om han inte låter framgångarna stiga åt huvudet, menar tränare Michael.

– Det gäller att man fortfarande lyssnar och det gäller att inte bli övermagad. Man är aldrig mer än sina vänner i den här sporten. Har du inte folk omkring dig som kan tala om hur det är soch hur det går då blir det stopp. Målet för Calle är att han ska bli juniorvärldsmästare innan han fyller 23 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.