Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man borde göra det mer småskaligt, då blir det kanske bättre” – hör campingägaren Uwe Dobbert om planerna på vindkraftverk i närheten. Foto: Johan Lundahl/SVT

Campingägaren om att det blir folkomröstning om vindkraft norr om Orsa: ”Inte så dumt”

Uppdaterad
Publicerad

37 vindkraftverk, 280 meter höga, knappt fem mil från centralorten. Det har Orsaborna att ta ställning till vid den folkomröstning som det nu beslutats om i kommunfullmäktige.

Folkomröstningen ska hållas 9 juni 2024, i samband med valet till EU-parlamentet. Frågan som Orsaborna då kommer att få svara på är: ”Ska Orsa kommun tillåta vindkraftsprojekten Noppikoski och Jordikamäck?”.

Tillåts verken så kommer de ligga i fyra delområden. I Jordikamäck, runt 25 kilometer västerut från Noppikoski, planeras 10 vindkraftverk.

Strax söder om Noppikoski ligger de andra delområdena – Barkberget med 12 verk, Svarvhol med 6 verk och Läftomäck där 9 verk planeras.

Planer även i Ljusdal

I projektet som företaget Dalavind driver ingår också 30 vindkraftverk på Ljusdalssidan, strax norr om Noppikoski. Här finns det i nuläget varken något ja eller nej till projektet.

– Vi är mitt inne i arbetet med översiktsplanen och vindkraftsplanen, men vi har löpande kontakt med exploatörerna, säger Viktor Svensson, planingenjör på Ljusdals kommun.

I klippet: Följ med till Noppikoski där reporter Johan Lundahl berättar om vindkraftsplanerna och hör hur en av de få bofasta i området reagerar på planerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.