Foto: Scanpix/Arkiv

Läkare gick på semester – cancern spred sig

Uppdaterad
Publicerad

Knölen i mannens ena ben var bara en lårkaka, enligt läkaren på en vårdcentral i Dalarna, som stödde sig på ett provsvar.

Ett andra provsvar visade något helt annat, men fastnade i läkarens dator när han gick på semester.

”Lårkakan” upptäcktes i samband med att mannen blivit sjukskriven efter en fallolycka hösten 2011, där han tvingats operera armen. Han upptäckte då en knöl i låret och upplevde att det gick tungt att andas. Samtidigt hade han feber på eftermiddagarna.

Han uppsökte vårdcentralen där en läkare konstaterade att det var en lårkaka som uppkommit i samband med den tidigare fallolyckan. Men mannen själv var säker på att han inte slagit benet i fallet.

Ett andra provsvar visade annat

Ett andra provsvar visade senare att det faktiskt inte alls var en lårkaka, utan en tumör. Men det beskedet nådde aldrig mannen. Det hade fastnat i läkarens dator när han gick på semester.

Efter flera vändor på lasarettet i Mora och i Falun, och efter att ingen av läkarna kunnat konstatera vad åkomman i låret var skickades mannen vidare till ortopedonkologen på Karolinska i Solna.

Så här skriver mannen i anmälan:

”En vecka senare var vi där. Professorer, docenter, onkologer med flera skulle undersöka mig. Hann bara komma in i rummet när en doktor kom in och sa: Du vet ju redan vad du har, eller hur?”

Men mannen, som fortfarande trodde att han hade fått en lårkaka, hade ingen aning.

Då kom chockbeskedet

Lårkakan var en tumör – en tumör som växt sig alltför stor för att kunna opereras bort.

En vecka senare påbörjades cellgiftsbehandling på Akademiska sjukhuset i ett försök att förminska tumören och senare opererades också mannen.

Men historien slutar inte där.

Vid ett återbesök fick han det tunga beskedet att lungorna hade angripits och att man inte kunde operera eftersom han nu hade multipla tumörer i båda lungorna.

Remiss till vård i livets slutskede

Nu har mannen fått en remiss till vård i livets slutskede.

Insatserna gjordes för sent och har varit kantade av en rad fel, enligt den anmälan som familjen gjort till Socialstyrelsen.

– Hade jag blivit lyssnad på och behandlad med respekt hade jag kanske inte skrivit detta brev, skriver mannen i anmälan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.