Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carina Fröberg i Dala-Husby är beroende av bilen för att få livet att fungera – hör om det dåliga samvetet och om hennes önskan om omställning till miljövänligare alternativ. Foto: Lotta Olin

Carina om beroendet av bil: ”Önskar att jag hade ekonomi att köpa elbil”

Uppdaterad
Publicerad

Carina Fröberg har tre barn, tre kilometer till närmaste busshållplats, och nästan två mil till jobbet. Hennes liv skulle fungera dåligt utan bil.

Svenskarna kör mer bil än någonsin, och när det gäller bilkörande per person kör folk i Dalarna och Jämtland längst, enligt siffror från Trafikanalys.

Carina bor på en gård i i Dala-Husby i Hedemora kommun i Dalarna. Familjen har tre kilometer grusväg till närmsta busshållplats.  

”Även om du bor inne i tätorten så måste du ha bil”

Bilen är helt avgörande för att Carina ska ta sig till jobbet, och för att barnen ska kunna hålla på med aktiviteter. 

– Jag har ju valt att bo utanför stan, men även om du bor här inne i själva tätorten så måste du i stort sett ha bil. Om man till exempel ska handla kläder så behöver du åka till Borlänge, eller Avesta eller Falun. 

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Om körsträckor

Visa

Uppgifterna om hur långt människor kör i snitt bygger på körsträcka per bil registrerad i ett län, oavsett var den har kört, och sedan delat på antal invånare. Uppgifterna avser även bilar ägda av juridiska personer, registreringskommun är inte alltid är samma som stationeringskommun. Statistiken bygger på var bilen var registrerad vid slutet av året.

Källa: Trafikanalys

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Bensinen

Mer i ämnet