Foto: arkiv

Carl-Adolf Murray är död

Uppdaterad
Publicerad

Carl-Adolf Murray somnade under torsdagen in för gott. Han blev 101 år gammal. Många är det som minns honom med värme och glädje.

Carl-Adolf Murray var en pigg och aktiv människa som var med om mycket men spelade också en stor roll i Gävleborg genom hans engagemang som präst och kulturhistoriker.

Han bodde till exempel i Berlin innan andra världskrigets utbrott. Han föddes 1912 i Forsmark, Uppland, och flyttade till Hudiksvall efter sju år. Han bodde därefter på olika ställen i Gästrikland och Hälsingland när han bodde i Sverige och hade bland annat prästtjänst i Arbrå och Ovansjö.

Han var också direkt inblandad i bildandet av Stiftelsen Gamla Stenhuset i Gästrike/Hammarby och la ner ett stort arbete i stiftelsen.

SVT Gävledalas reporter Ingela Östlund följde mellan 2008-2011 Carl-Adolf Murray i vad som utmynnade i dokumentären Livet som gåva – minnesglimtar ur ett sekel.

– Han var en starkt troende människa och han får nu möta den gud han trodde på. Han fick leva ett så långt liv och jag tror att Carl-Adolf ville att man skulle minnas honom med glädje, säger Ingela Östlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.