Stopp för cementtillverkningen på Gotland skulle få stora konsekvenser i Dalarna Foto: Anders Hansson /SVT

Stopp för cementtillverkning på Gotland kan slå ut jobb i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Ett stopp för cementtillverkningen på Gotland skulle få stora konsekvenser även i Dalarna. Regeringen försöker nu motverka detta med en tillfällig lag som kan ge Cementa respit i åtta månader för att utvinna hela den mängd som finns inom det nu giltiga tillståndet.

På Blixbo betong i Karlsbyheden utanför Falun har man just satt igång arbetet efter semestern. Men det kan det bli stopp igen redan innan nästa semester om den för företaget så viktiga råvaran cement inte längre levereras i tillräcklig mängd.

– Läget är allvarligt och vi kan inte köpa cement från utlandet i tillräckliga mängder, säger betongföretagets ägare Peder Flygt.

Svårt att hitta ersättare till cement

– Visst måste även cementbranschen hjälpa till att minska koldioxidutsläppen, men så länge det inte finns någon annan produkt som ersätter cement så har vi ju faktiskt inga alternativ, fortsätter Flygt.

Regeringen jobbar nu på en långsiktig lösning. Cementa står idag för den absolut största delen av Sveriges cementproduktion, och 75 procent kommer från fabriken i Slite på Gotland.

Hör mer i klippet om vad cementkrisen kan innebära för jobben i Dalarna om den blir verklighet och vad den kan betyda ur säkerhetssynpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.