Trenden i landet är att små nära lekplatser avvecklas, och ersätts av färre och större. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Chatt: Färre kommunala lekplatser – vad lockar dig och dina barn?

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kommunala lekplatser har minskat kraftigt runt om i landet. Har det försvunnit eller kommit till lekplatser där du bor?

Finns det lekplatser som lockar dig och dina barn mer än andra, och vad är det som avgör om du går dit med barnen?

Dela gärna med dig av dina tankar här i chatten!

Lekplatser i din närhet – vad lockar dig och dina barn?

Ivar • Kommunala grillplatser? Grilla korv med pinnbröd och varm choklad. Det gjorde vi på vintern.

Olof • Varför inte fler 4H-gårdar.? Fåren, katten, kaninen, hästarna i hagen, grisarna och så fiket med saft, kaffe och bulle eller en egen korg med godsaker i.

Fia • Cykeln stod bakom huset. Den användes jämt fram och tillbaka till kompisar, till badet, till glasskiosken. Det var nära till allt. Alla borde få ha det så!

Pelle • Man behöver inte alltid tänka på att göra allt så stort- stora fotbollsplaner - stor lekplats... Men ett stort hjärta behövs. Istället för en stor fotbollsplan kan kommunen ordna med mindre gräsytor till olika bollspel mm. Vi behöver lek och umgänge där vi bor. När man kommer hem från jobb ska man kunna ta en promenad en sommarkväll med hela familjen och leka med barnen i närheten.

Maja • Hellre flera mindre, enklare lekplatser i närområdet än att behöva ta bilen till en stor, fullsmockad lekplats. Kollektivtrafiken är ju på många håll bedrövlig så har man ingen bil och flera kilometer till närmsta lekplats så blir det kanske aldrig av. Det är inte alla fastighetsägare heller som bekostar lekplatser. Att gunga och klättra är bra för balansen och en bra investering av skattepengar.

Lena • Vi hade sommarstuga när jag växte upp och där gjorde vi mycket tillsammans med andra barn och deras mammor och pappor. Vi spelade fotboll utan att det fanns något lag. De som kom spelade tillsammans. Det blev olika lag varje gång. Vi hade tipspromenader runt sjön, midsommarfirande. Det blir mycket gemenskap och trevligt när man gör saker tillsammans. Och jag har fortfarande mina barndomsvänner kvar.

Olle • Bygga drake, spela brännboll, bollsporter mm Det borde finnas aktiviteter för hela familjen på helgerna!

Klara • Tycker att man tänker lite fel när man hela tiden pratar om att det inte är lönsamt, vem säger att skola? förskola? äldreomsorg? barnens fotbollsplaner ska vara lönsamma? Vi betalar skatt till just det. Och då måste det få kosta. Önskar så innerligt att alla barn ska få gå i skola nära hemmet så att barn kan gå fram och tillbaka och inte behöva bli skjutsade. Det behövs flera skolor med färre barn i och skolklasser med färre barn i varje klass. Då blir de sedda och förhoppningsvis mer trygga.

Cilla • Lekplatser ska finnas i barnens närmiljö. Så att barnen får kompisar nära där man bor. Jätteviktigt med kompisar i närheten. Därför också viktigt att gå i förskola och skola i närheten där man bor. Så vi behöver fler mindre skolor i barnens närhet inte större enheter för att spara pengar. Skola och förskola är till för barnen inte för att spara pengar.

Ylva • Kanske behövs det en självaktiveringskurs. Så att mammor och pappor själva lär sig att aktivera barn?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.