Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur upplever du säkerheten kring A-traktorer? Skriv och berätta i vår chatt. Foto: Johan Nilsson/TT

Chatt: Säkerhet kring A-traktorer – hur tänker du?

Uppdaterad
Publicerad

Har du eller någon du känner en A-traktor och hur tänker du kring säkerheten på vägarna? Dela gärna med dig av dina tankar i vår chatt.

Hur tänker du kring säkerheten runt A-traktorer?

Lars. • Det talas mycket om säkerheten på vägarna ett sätt att höja den är att förbjuda A traktorer efter riksvägarna,det finns väl mej veterligt inget som skapar så mycket irritation och därmed farliga omkörningar som dessa fordon.

Olle • Förbjud det här otyget. Vi kan inte ha dessa s k fordon ute på allmänna vägar. De ligger bara ivägen för oss vanliga trafikanter och utgör en trafikfara för allt och alla.

LEIF OLOFSSON • Reglerna idag kan inte bli mer idiotiska och myndigheterna sitter handfallna som vanligt! Småungar utan ansvar, utbildning och erfarenhet av dagens trafik far fram i diverse små och stora fordon och påverkar hela trafikflödet negativt. Inför regelrätt körkortsprov och höj den tillåtna hastigheten till 50 km/tim så att de följer trafiken i tätbebyggda områden. När de sedan fyller 18 kan de göra en lämplig "uppgradering" på det körkort de har.

Anette • SÄKERHETSBÄLTET trodde jag var en självklarhet, även i A-traktorer!

Peter L • De passar inte in i dagens trafiksituation och bör tas bort eller få möjlighet att köra i högre hastighet. Då givetvis med anpassad utbildning.

Karin • Jag tycker alla som kör bil eller fordon på väg borde ha körkort.
Eftersom svenska ungdomar inte verkar mogna för ansvaret de tar sig när de kör en EPA så anser jag det borde förbjudas. Jag skulle inte vilja ha våra döttrar på vägen i en bil utan riktiga körkort.
Och bedömer man att riskbedömningar hos ungdomar under 18 är sämre än hos 18 åringar förstår jag inte att detta tillåts utan körkortsutbildning dessutom.

Var är miljönissarna nu när ungdomarna driver runt i sina bilar.?

Alex • Hur kan man jämföra en a-traktor med en moppe?. En bil är en bil och man borde ha samma regler för alla bilar som förs fram på en vanlig väg.
Körkort mm.
Moppekort för att köra bil. Knäppt.

Jag kan förstå ungdomar på landet att de känns skönare med en bil än en moppe. Men då måste de utbildas.

Men eftersom de inte anses mogna för körkort förstår jag inte varför de får köra bilar överhuvudtaget.

Jag är själv förälder till barn på landet men jag skjutsar hellre tills de får körkort.

Thomas • A-traktor-förarna får mycket skit för sådant som finns bland fordonstrafikanter, oavsett körtkortsnivå och fordonstyp. En befogad och samtigt orättvis kritik om den läggs enbart på A-traktor-förarna. Det finns t ex gott om bilförare med B-körkort som fipplar med telefonen under färd.

Tess 1983 • Jag vill ha ett totalförbud mot dessa a-traktorer! De är långsamma och stinker fruktansvärt och dess förare har aldrig visat att de kan trafikreglerna, dvs att de som förare av ett lgf-fordon ska ge fri väg åt övrig trafik. Det är dessutom löjeväckande att förarna av dessa lgf-fordon är i "Greta-generationen" som säger sig vara så informerade och involverade i miljön och skyller allt på äldre generationer. Jo tjena: cykla då - det gjorde jag tills jag var 27 år gammal och fick råd med körkort och bil.

Bertil Hessel • Jag anser att a-traktorer i trafiken är ett fördärv. jag har kört tung yrkestrafik sedan 1972 och fått lärt mig att släppa förbi övrig trafik om det bildas köer. det skulle fungera bättre om alla lärde sig det. men man ser väldigt ofta att dom sitter med sina telefoner i handen och pratar och SMSar och inte har någon koll på övrig trafik. så någon form av utbildning ska krävas, så det inte skapas onödiga omkörningsolyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet