Foto: SVT/arkiv

Chef på högskolan kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

JO kritiserar en akademichefs agerande efter att en av skolans professorer deltagit i en intervju.

Justitiekanslern, JO, riktar kritik mot Högskolan Dalarna med anledning av att en av akademicheferna har agerat i strid mot tryckfrihetsförordningens repressalieförbud.

Det är en professor som upplevt att akademichefen hotat honom efter att han pratat med journalister från ett rikstäckande medieföretag. Han ska ha hotats på grund av att han pratat med journalisterna och ska också ha anklagats för att ha ljugit för journalisterna. Intervjun handlade om ett projekt på skolan och journalisternas frågor ska enligt JO till stor del ha varit kritiska och granskande och professorn har svarat på de frågor som ställts.

Efter intervjun ville akademichefen prata med honom och det var i det samtalet han upplever att han bland annat anklagats och hotats. Efter samtalet känner han också att han blivit isolerad, hans arbetsrum har till exempel placerats långt ifrån de kollegor som han har en naturlig arbetsgemenskap med.

Efter sin utredning skriver JO bland annat att akademichefens agerande ”klart har överskridit gränsen för vad som är godtagbart enligt den tryck- och frihetsrättsliga regleringen. Akademichefen kan därför inte undgå kritik med anledning av det inträffade.” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.